2013. október 29., kedd

Sampon-szappan

Régóta keresek természetes alternatívát a hagyományos sampon és balzsam kiváltására. Próbáltam már a mosódióból készített sampont, nyers tojás sampont, de azok nem váltak be. Most azonban úgy érzem megtaláltam az igazit: a sampon-szappant.
Persze a környékünkön lévő bioboltokban nem lehet kapni, még csak nem is hallottak róla, így interneten rendeltem meg. Több fajtát is vásároltam. Eddig csak a Holttengeri iszaposat próbáltam és annak ellenére hogy az első benyomás ijesztő volt (sötétszürke sár-szagú izé) nagyon pozitívak az első tapasztalataim: a hajam könnyű, puha és még dúsabb lett. Balzsam nélkül is kifésülhető ami nagy csoda, évek óta literes kiszerelésben veszem a balzsamot, anélkül gubancosak, kezelhetetlenek voltak tincseim.
A sampon-szappant egyszerű a vizes hajra felvinni, habzik. Almaecetes vízzel öblítem le amibe pár csepp illóolajat rakok. Száradás után nyoma sincs az iszap - és almaecet-szagnak, ami miatt aggódtam az elején. Remélem hosszú távon beválik ez a módszer. Azt mondjuk nem tudom elképzelni hogy nyaraláskor állok a kemping zuhanyzójában almaecettel, illóolajjal és egy kancsóval... Ki kell találnom valamit az ilyen esetekre... Bár most olvastam hogy van aki hónapokig nem mos hajat... A haj öntisztuló. Ezt egyelőre nem ígérem, hogy kipróbálom...



Print Friendly and PDF

2013. október 25., péntek

Íjászat

Ismerősök íjászkodni hívtak. Nagyon tetszett. Néha a céltáblát is eltaláltam. :)

                                                         

Print Friendly and PDF

2013. október 24., csütörtök

Guacamole (Avokádókrém)

Hozzávalók:
1 avokádó (puha, érett)
0,5 vóróshagyma
0,5 citrom leve
fehérbors


A megpucolt, kimagozott avokádóhoz adjuk a nagyon apróra vágott vöröshagymát, a citromlevet és a fűszereket. Villával pépesre keverjük. Zöldség-chipsekhez, sült zöldséghez, húsokhoz kiváló.




Print Friendly and PDF

2013. október 23., szerda

Kakukkfüves zöldség nyárson

Sütőtököt, gombát, cukkinit, lilahagymát és vöröshagymát tűztem fapálcikákra. Megkenegettem kakukkfüves-fokhagymás-sós olivaolajjal és serpenyőben megsütöttem. Guacamoléval (avokádókrém) tálaltam.







Print Friendly and PDF

2013. október 22., kedd

Köröm öröm

A paleo táplálkozásnak köszönhetően réges-rég elmúlt a pikkelysömöröm és az azzal járó körömgyengeség, repedezettség. Nagyon élvezem hogy végre megnőnek a körmeim, erősek, egészségesek. Jól mutatnak rajta a lakkok és hála a Youtube "Nail art" videóinak, nagyon szép, különleges design-okat készíthetek magamnak.



Print Friendly and PDF

2013. október 20., vasárnap

Airsoft

Hétvégén is folytak a "harcok". Jó kis testmozgás a nehéz fegyverekkel a napsütéses őszben 4 órát szaladgálni. Most már azt is tudom, hol a legfájdalmasabb találatot kapni: a körmön...


Senkit ne tévesszenek meg az apróságok. Nagyon profik.



Print Friendly and PDF

2013. október 18., péntek

2013. október 17., csütörtök

Korhelyleves

Hozzávalók (kb 3 adag):
1,5 l víz
25 dkg savanyú káposzta
kb 10 dkg kolbász
1 vöröshagyma
2 evőkanál olivaolaj
pirospaprika


A hagymát megpirítjuk az olajon, hozzáadjuk a pirospaprikát, gyorsan elkeverjük és felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a savanyú káposztát, a felkarikázott kolbászt, sózzuk és körülbelül 25 percet főzzük.
Fel lehet turbózni füstölt hússal és további fűszerekkel (kömény, majoranna) és akár be is ránthatjuk valamilyen paleo liszttel, de én csak így  egyszerűen szeretem.



Print Friendly and PDF

2013. október 16., szerda

"Nagyon rossz" paleo zsömle

A mini paleo zsömléim egy részéből vajas-paprikás szendvicset készítettem.
Valahogy nem kívántam, így elosztogattam. Gondoltam ez jó alkalom,
hogy teszteljem , finom-e egy mugli* (nem paleózó ember) számára is.

- Hogy ízlik?- kérdeztem a tesztalanyt.
- Fújjj! Jujjj! Mi ez?! De rossz!!!

Összerezzentem. Micsoda?! Kóstoltam. Finom. Más ugyan mint a "normál" zsömle, de jó.

- Hol van belőle a jó kis házi kolbász vagy valami fűszeres tepertőkrém?
  Te mindig ilyeneket teszel bele, azt vártam. - folytatta az elégedetlenkedő kolléga.
- Jó-jó. De milyen a zsemle?
- Ja? A pékáru? Az finom.


* Muglinak hívják a Harry Potterben a nem varázserejű embereket. Paleo fórumokon használatos frappáns,  jópofa kifejezés amellyel nagyszerűen lerövidíthető a 'nem paleolit táplálkozást folytató' jelző. Aki látta a Harry Pottert az biztosan érti.

Print Friendly and PDF

2013. október 15., kedd

Gombás-kolbászos kelkáposzta leves

"Mi van otthon" alapon készült leves. Nagyon finom lett.

Hozzávalók (kb 3 adag):
negyed kelkáposzta
20 dkg gomba
kb 10 dkg füstölt kolbász
1,5 l víz


A kelkáposztát vastag csíkokra vágtam és feltettem sós vízben főni. 10 perc után hozzáadtam a megpucolt, felszeletelt gombát és a felkarikázott kolbászt. Még 15 percig főztem. Nagyon finom, laktató étel. A titka a jó minőségű kolbászban van.



Print Friendly and PDF

2013. október 14., hétfő

Mini paleo zsömle

Kókusztej készítéséből kifolyólag maradt egy csomó kókuszreszelékem. Nem volt kedvem édes süteményt sütni, zsömlét készítettem. A kenyér receptet használtam alapul, felturbóztam útifű majhéjjal és mivel kókuszt,  mandulát és szezámmagot használtam nem kellett hozzá plusz víz.

Hozzávalók ( 8 db zsemlécske):
10 dkg darált mandulabél
5 dkg darált kókuszreszelék
5 dkg darált szezámmag
2 tojás
1 evőkanál útifű maghéj
1 evőkanálnyi vaj
1 kávéskanálnyi szódakikarbóna
őrölt kömény

Összekever, kézzel golyókat formál, sütőpapírral kibélelt tepsiben megsüt (kb 20 perc).



Print Friendly and PDF

2013. október 10., csütörtök

Homoktövis

A helyi zöldségesben valami fura rikító-narancssárga bogyók voltak kis dobozkákba csomagolva. Az eladó néni kivételesen nem volt morcos hangulatban -még köszönt is - és kérdésemre elmondta hogy ez homoktövis, nagyszerű immunerősítő és C-vitamin tartalma többszöröse a citroménak. Vettem egy dobozkával. És milyen jól tettem!!! Utánanéztem az interneten és ez egy csoda-növény:

A homoktövis védi és erősíti az immunrendszert, növeli szervezetünk védekezőképességének hatékonyságát, késlelteti az öregedési folyamatokat. Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő - javítja az általános egészségi állapotot.
Zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában. Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, védi a májat.
Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását.
Erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok kialakulását. E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól.
C-vitamin tartalma, a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese, ideális megfázások kezelésénél.

Azt is olvastam, hogy csökkenti a röntgen- és rádióaktív-sugárzás okozta károsodásokat. Mivel 11 hónapon belül 6x voltam sugarazva (2 tüdőszűrés, 2 CT, 2 panorámaröntgen), csoda hogy nem világítok a sötétben, jól jön egy kis sugár-semlegesítés. :)

Ezeket az infokat találtam róla, le vagyon nyűgözve:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Homokt%C3%B6vis
http://www.biobumm.hu/eszem-iszom/413-homoktovis-a-szupernoveny
http://www.edenkert.hu/konyhakert/gyogynovenyek/homoktovis-vitamin-egeszseg/2077/
http://kapanyel.blog.hu/2011/05/30/homoktovis_2

Ismeri, kóstolta, használja valamelyikőtök ezt a bogyót? Örülök, hogy rátaláltam.




Print Friendly and PDF

2013. október 7., hétfő

Stefánia sült

Hozzávalók (szilikon kenyérformához (majd lemérem hányszor hányas)):
70 dkg sertéshús
3 főtt tojás
2 nyers tojás
2 sárgarépa
2 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem

bors

A húst, petrezselymet, répát, hagymát, fokhagymát együtt ledaráltam. Egy tálba öntöttem a masszát, hozzáadtam a nyers tojásokat, fűszereztem és jól összekevertem. A szilikon kenyérformába tettem a massza felét, belehelyeztem a megpucolt főtt tojásokat és befedtem a massza másik felével. 1 órát sütöttem sütőben.
Simán kijön a szilikon formából. Könnyen szeletelhető, mutatós, nagyon finom étel.




Print Friendly and PDF

2013. október 4., péntek

Stay Healthy Kit

Mindenki, MINDENKI beteg: tüsszög, lázas, köhög. Szeretném megúszni. Összeállítottam egy kis egészségtámogató munkahelyi túlélőkészletet.



Tea, citrom, gyömbér és kis reszelő a gyömbérhez.

Print Friendly and PDF

2013. október 3., csütörtök

Top 10 kedvenc étel

Ismétlődnek az ételek, egyre ritkábban van időm és ihletem új ételekkel kísérletezni és vannak napok mikor nyersevő vagyok: nincs idő főzni, nem jutok étkezde közelébe sem, az utamba eső zöldségesek és élelmiszerüzletek választékából kell megoldani az étkezést (zöldség, gyümölcs, magok).
Ha végre van időm konyhatündérkedni, olyan ételeket készítek amelyek másnap (harmadnap), melegítve is finomak, laktatóak. Köretként nyers vagy párolt zöldségeket eszem.
Jelenleg ezek a kedvenceim.
1. Húsleves (csirke, sertés, marha)
2. Gulyásleves (csirke, sertés, marha, hamis)
3. Paleo rántott hús
4. Paleo pizza (magokból, karfiolból)
5. Pörkölt (gomba, tojás, karfiol, sertés, csülök, pacal, marha)
6. Saját készítésű liba / kacsa töpörtyű
7. Töltött paprika
8. Bakonyi betyárleves
9. Székelykáposzta
10. Cukkini rösti

A leveseket kevés lével, sok zöldséggel készítem. Így laktatóbb és könnyebb munkába hurcolászni (nem lötyög ki ha biciklivel megyek :) ).

Remélem mindenkinek feltűnt hogy a kenyér nincs a listán!!! Egy évben kb. 1x készítek. Nincs rá szükségem, nem kívánom.



Print Friendly and PDF

2013. október 2., szerda

Erős magyar nők

Külföldön business partnerekhez kellett beadni termékeket. Nem találtunk parkolóhelyet. Keringtünk -keringtünk, de semmi. Mondtam a sofőr kollégának hogy dobjon ki engem meg a cuccot a járdára, majd begurítom én a kétkerekű molnárkocsin, ő addig cirkáljon. Az ajtóban két kedves huszas éveik vége felé járó fiatalember felajánlotta, hogy segítenek bevinni a csomagot. Ok, thank you. Ketten együtt húzták, vonták, tolták. Semmi... Meg sem mozdult. Ámulva rámnéztek és megkérdezték honnan származom, hol ilyen erősek a nők? :)

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...