2013. március 31., vasárnap

Happy Easter

Kellemes Húsvétot kívánok!



Print Friendly and PDF

2013. március 26., kedd

Újhagyma

Kint esik a hó, de nálam tavasz van. Már ilyen nagyok az újhagymáim.



Print Friendly and PDF

2013. március 25., hétfő

Szülinapi tortám

Anyukám paleo tortát készített születésnapomra. A recept hasonló a tavalyihoz, most egy kis kókuszreszelék is került a tésztába és kókuszreszelékes-aszalt áfonyás volt a díszítés. Fincsi.
Recept: http://paleoandrea.blogspot.hu/2012/03/makos-almas-paleo-tortam-anyu-design.html


Rengeteg ajándékot kaptam és a barátok a szülinapi bulimon megleptek egy Chippendale fiúval. Nem is olyan rossz öregedni. :)



Print Friendly and PDF

2013. március 21., csütörtök

Running Sushi & Wok étterem

Születésnapomat egy "running sushi" étteremben ünnepeltük egy barátnőmmel. Az ételek két-szintes futószalagon jönnek kis adagocskákban. Mindenféle ázsiai ételt, tengeri herkentyűt ki lehet próbálni korlátlanul. Ázsiai zene szól, nagyon hangulatos az egész. Jártam már hasonló étteremben, de ez elegánsabb. Alap-esetben meg sem engedhetnénk magunknak, de van egy fantasztikus kedvezményük: a szülinaposnak ingyenes! Yeah!!!

Rák brokkolival és répával
Currys kagyló
Sült rák
Párolt hal baby répával
Pácolt lazac
Csípős banán
Friss gyümi (nari, grapefruit, eper, kiwi, gránátalma)
Zöld tea



Print Friendly and PDF

2013. március 18., hétfő

Kókuszos-aszalt sárgabarackos süti

Pocak Panna barackos-csokis paleo keksze alapján készült ez a nagyon finom, rendkívül gyorsan elkészíthető sütemény. Méz helyett (mostanában nem használok) folyékony édesítőszert és kókusztejet tettem bele. A csokit kihagytam (drága). Golyókat formáztam, nem lapítgattam le. Másnap még finomabb mint frissen.
Eredeti recept: http://pocakpanna.blogspot.hu/2012/04/barackos-csokis-paleo-keksz-paleo.html


Print Friendly and PDF

2013. március 17., vasárnap

Sült kagyló

Hozzávalók (2 adag):
30 dkg kagyló (mirelit)
3 evőkanál olivaolaj
3 gerezd fokhagyma


A felolvasztott kagylót olivaolajon megsütjük. Apróra vágott fokhagyma gerezdekkel és sóval ízesítjük. Tálaláskor meglocsoljuk citromlével.





Print Friendly and PDF

2013. március 16., szombat

Sült saláta

Hozzávalók (kb 3 adag)
1 csomag halványító zeller (kb. 5-6 zeller-szár)
1 db cikória
1 csomag (10 dkg) baby spenót
2 evőkanál olivaolaj

őrölt feketebors

A megmosott zellert és cikóriát kis darabokra vágtam, olivaolajon megpároltam, sóztam, borsoztam. Mikor elfőtte a levét, tovább sütöttem, megpírítottam. Miután kihűlt hozzákevertem a megmosott spenót-levelekhez.





Print Friendly and PDF

2013. március 14., csütörtök

Jód-hiány

Jód-hiányt diagnosztizáltam magamon.
Minden a látásommal kezdődött: körülbelül fél éve vettem észre hogy közelre homályosan látok Nagyon megijedtem. Számítógépen dolgozom, meg voltam győződve arról hogy a sok monitor előtt üldögélés rontotta el a szememet. Meg hát a kor... Meg ugye a családban mindenki szemüveges...
Elmentem egy neves optikába, megvizsgáltak (különböző lencséken keresztül kellett a betűs táblát olvasnom -ez volt a vizsgálat...) szemüveget készítettek nekem. Itt vége is lenne a történetnek...
Csakhogy eltelt pár hónap és már szemüveggel sem láttam közelre. Alig. Nagyon ijesztő volt.
És egyszer csak feltűnt valami: egyik nap jobban láttam, másik nap nem. Még ekkor is arra gyanakodtam hogy biztos pihentebb a szemem, máskor meg nem. De mikor hétvégéken végig pihentettem (semmi számítógép, semmi TV) és hétfőn reggel 8-kor egy betűt sem látok a monitoromon, ez elgondolkoztatott.
Visszhangzott a fejemben a sok mondat amit a paleo elkezdésekor szajkózott mindenki: vitamin-hiányod lesz, hiánybetegséged lesz, stb. De mi lehet az a hiány? A táplálkozással minden vitamint beviszek. Elkezdtem utánaolvasni: fórumok, magyar és külföldi paleos és orvosi weboldalak.
És egyszer csak összeállt a kép, több külföldi paleos oldal is megemlíti hogy sok paleolit táplálkozás szerint étkezőnél az első év körül megáll a fogyás. A tünetek stimmelnek:
- homályos látás, kettős-látás
- töredező körmök
- sikertelen fogyás (már többször leírtam hogy kezdetben sokat leadtam, de a 2. évben megállt a fogyás).
Minden egy dologra mutatott: JÓD-HIÁNY!!!
És tényleg!!!: Semmivel sem viszek be jódot a szervezetembe: nem jódozott sót használok (ki akartam küszöbölni a káliumot, ami nem jó a szívnek és himalája sót használok), tengeri halat és herkentyűt pedig nagyon ritkán fogyasztok. Patikában vettem jódos készítményt és néhány napja elkezdtem szedni. (Vigyázat!!! A túlzott jódbevitel is ártalmas és egyes betegségeknél tilos!!! Mindenképpen konzultálj orvossal ha jód-hiányra gyanakszol!) Remélem megtaláltam a megoldást és hamarosan újra a régi lesz a látásom. Nagyon örülnék ha a kilók is újra mennének tovább lefelé.

Jód-hiánnyal kapcsolatos infók:
http://medizona.hu/test_es_lelek/20080911_pajzsmirigy_hormonok_anyagcsere_elhizas.aspx
https://www.marksdailyapple.com/5-common-nutrient-deficiencies-and-what-to-do-about-them/
http://www.marksdailyapple.com/iodine-deficiency/#axzz2NcwgMHNy
http://www.jackkruse.com/what-are-the-top-ten-paleo-supplements/
http://freetheanimal.com/2010/01/the-hidden-benefit-of-the-sad-iodine.html
http://skinverse.com/the-ocular-diaries-how-i-improved-my-vision-naturally-by-using-progressively-weaker-glasses-part-1.html


Print Friendly and PDF

2013. március 11., hétfő

Szabolcsi almás máktorta

Elkészítettem Pocak Panna paleo szabolcsi almás máktortáját, pontosabban annak panel változatát: későn értem haza, már csendóra volt és nem mertem robotgéppel zajongani, így a tészába kerülő almát nem reszeltem hanem késsel daraboltam fel, ennek következtében a tésztalapok nagyon pufik és csúnyák lettek. Így jár aki lusta kézi reszelőn reszelni...  Még jó hogy a krémeket előre elkészítettem és darált mákom is volt otthon. A tésztát serpenyőben sütöttem, szuper hogy ezt a tortát az is elkészítheti akinek nincs vagy nem jó a sütője (az enyémben újabban elalszik a láng...). Szóval csúnya (így nem is fényképeztem le), de nagyon-nagyon finom lett. A recept és szép fotó Pocak Panna weboldalán: http://pocakpanna.blogspot.hu/2012/09/szabolcsi-almas-maktorta-paleositva.html


Print Friendly and PDF

2013. március 8., péntek

Haj

Nagyon gyorsan nő a hajam. Július utolsó napján vágattam le belőle körülbelül 20 centit. Szegény fodrász kislány majdnem sírva fakadt, neki ugyanis pár szál hajacskája volt (valami betegsége van, szempillái sem voltak), póthajjal próbálta egyenletessé tenni, de így is nagyon látszott hogy valami gond van.
Szóval ez volt 7 hónapja és hajam már majdnem megint ugyanolyan hosszú.
A Wikipédia szerint az emberi haj naponta kb 0,3-0,5 mm-t nől.
Matekozzunk: A hajam 7 hónap alatt kb 15 centit (150 mm) nőtt.
150 mm / (7 hónap x 30 nap) = 0,714 mm / nap. Wow.
Rengeteg "babahajam" is van, persze göndörek és égnek állnak, elég furi látvány közelről. Én először azt hittem hogy szétnyírtam a hajam hajvasalóval (ki is dobtam mérgemben), de a fodrász felvilágosított hogy azok új hajszálak.

Print Friendly and PDF

2013. március 7., csütörtök

Csak elindulni nehéz...

5:40 - csörög az ébresztőóra. Legszívesebben baseballütővel szétverném, de nem teszem: kipattanok az ágyból és átkozom magam hogy miért nem feküdtem le korábban. Kinézek az ablakon: vizes az aszfalt. Esik vagy esett az eső. Na neeee! Mi jöhet még?! Emlékeztetem magamat arra amit nemrég olvastam: nincs rossz idő, csak nem megfelelő öltözék.
6:00 - A ház előtt állok edzőcuccban, bedugom fülembe a fülhallgatót, elindítom a zenét: egy idegesítően magas hang énekli hogy "the sun is shining...". "Anyád!" - gondolom, itt minden van csak sunshine nincs: még sötét az égbolt, épphogy hajnalodik, kesztyűben sapkában vagyok, az autók szélvédője le van fagyva.
Egy kis bemelegítés. Elindulok. Futok.
Egyre jobb kedvem lesz. Egész jó ez a zene. Egyre világosabb van, kel fel a nap, finom friss a levegő. Jól megy a futás, jól veszem a levegőt, szökellek mint zerge a hegyen. Sehol senki, szép a táj, erdő, mező, folyó, én ébresztem a kacsákat a Duna-parton. Már visszafelé futottam amikor összatalálkoztam egy nagyon (de nagyon!) öreg bácsival aki megszólított: Elnézést kért amiért feltart, de ő atlétika edző volt, a mai napig sokat fut és szeretne szólni hogy nem jól tartom a kezem. Megmutatta a helyes tartást. Én nagyon örültem hogy egy tapasztalt atlétika edző csak ennyi hibát talál a futásomban. Megnézte milyen cipőt viselek és azt mondta ez terepre tökéletes (teperfutok, nem aszfalton megyek), így megspórolt nekem 25 ezer forintot a bácsi, mert azt terveztem hogy elkezdek futócipőre gyűjteni. :) Közben eszembe jutott hogy gyakran szoktam látni futni ezt a bácsit a városban, városon kívül, mindenhol. Nagyon jó kondiban van. Megköszöntem a segítséget és tovább futottam. Bekanyarodok az utcámba.
6:55 - Hazaérek. Teljesen világos lett. Könnyűnek és fittnek érzem magam. Indulhat a nap. Sunshine van.

Print Friendly and PDF

2013. március 1., péntek

Karfiol "rizs"

Több blogon, fórumon olvastam már a karfiol rizsről. Többek között:
http://gittarawfood.blogspot.hu/2010/10/feher-rizs-karfiolbol.html
http://csipetfalat.blogspot.hu/2012/05/paleo-rizs.html
http://www.bionetti.hu/products/karfiol-rizs/
http://paleohedonistaknak.blogspot.hu/2013/02/karfiolrizs.html
http://nonstoppaleo.blogspot.hu/2012/05/azsiai-sult-rizs.html
Furdalta az oldalamat a kíváncsiság hogy milyen lehet. Szokás szerint minimalista megoldásra törekedtem: fél karfiol ledarál, fűszeres sertészsíron kevés sóval megpirít. Finom-finom, de az enyhe túlzás hogy nincs karfiol íze és olyan mint a rizs. De én nem bánom mert mindig is utáltam a rizst (és tésztát, nokedlit, tarhonyát, galuskát, csipetkét és társaikat). Jópofa kis köret-ötlet. Ajánlom.


Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...