2011. május 31., kedd

Lecsó

2-féle ember létezik: aki imádja a lecsót és aki utálja. Én az első csoportba tartozom. IMÁDOM.

Hozzávalók:
1/2 kg édespaprika
2 nagy paradicsom
1 csípőspaprika
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olivaolaj. 1/2 dl víz
pirospaprika


A felkockázott hagymát az olajon megfonnyasztjuk (nem pirítjuk, azt nehéz megemészteni), megszórjuk pirospaprikával, jól elkeverjük és felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a karikára vágott paprikákat és körülbelül 5 perc múlva a cikkekre vágott  paradicsomokat is. Sózzuk és körülbelül 10 perc alatt kéz.
Tehetünk bele cukkinit, tököt. Megbolondíthatjuk füstölt szalonnával, házi kolbásszal.
Tehetünk bele a végén 2 felvert tojást.

Print Friendly and PDF

2011. május 30., hétfő

Fasírt

Hozzávalók:
30dkg sertéscomb
2 tojás
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál pirospaprika

bors

A húst, hagymát, fokhagymát ledarálom. Hozzákeverem a többi alapanyagot.
Kis gombócokat formázok és olivaolajjal kikent tepsiben körülbelül 20 perc alatt sütőben megsütöm.

Tölthetünk vele cukkinit, karalábét, tököt, stb. A lehetőségek korlátlanok.

Print Friendly and PDF

2011. május 27., péntek

Kaptam egy körlevelet ami arról szól hogy milyen ártalmas a boltban kapható "étkezési" sók mindegyike.
Nem NaCl-ot tartalmaznak hanem KCl-ot és a magas káliumszint mérgező hatású az emberi szervezetre.
Csomósodásgátló anyagként pedig K-ferro cianid-ot használnak. És tényleg! Sót szerettem volna vásárolni és hiába a rengeteg fajta a boltok polcain, mindegyik KCl + K-ferro-cianid.
Mindenkinek szive-joga hogy hogy áll ehhez a dologhoz, de én köszönöm, nem kérem.
És micsoda "véletlen": 2011 márciusától nem kapható a magyar patikákban NaCl amivel egészséges formában vihetnénk be szervezetünkbe a sót.
Nem mintha sok sót fogyasztanék, de inkább utánajárok és majd külföldről fogom beszerezni.

Print Friendly and PDF

2011. május 26., csütörtök

Főzőcske

Mostanában valahogy nem kívánom a húst. Elkészítem az ételt és utána nincs kedvem megenni, undorodom tőle, ott romlik meg a hűtőmben, vagy a munkahelyen a kutyus lakik jól belőle. Géza a paleo-kutyus. :))
A hétvégén és ezen a héten a következőket főztem: sült spárga sült csirkemellel (Gézáé lett), lecsó (ez fincsi lett és én ettem meg), harcsa pörkölt (fincsi, hamar kész van, de sajna voltak benne szálkák ami levont az élvezeti értékből), halászlé (fincsi).Készítettem banánturmixot banánból és kókusztejből. Nagyon finom volt, de jó nagy kalória-bomba is egyben.
Rákattantam a banánra. Minden nap megeszem belőle 2-őt. Tudom-tudom: magas a kalória - és szénhidrát-tartalma. De valamit azért enni kell. Csak a banánt és az almát kívánom és vettem egy kis törökmogyorót (hűű, de drága) és azt eszegetem.
Szóval a napi menüm általában:
reggeli - 1 banán vagy zöldségek (paprika, paradicsom, ubi, fejessaláta)
ebéd - 1adag főtt kaja
uzsi - 1 banán
Ha napközben éhes vagyok alma és mogyoró. Folyadék: natúr főzött tea.
Ebben a nagy melegben ez épp elég.
Géza, a Paleo-kutyus

Print Friendly and PDF

2011. május 23., hétfő

Fényképek

Teljesen elromlott a fényképezőgépem és a telefonomon is rossz a fényképező rész. Be kell ruháznom egy új gépre hogy képeket tehessek fel. Sokkal érdekesebb lenne a blogom ha láthatnátok miket sütök-főzök-kutyulok.

Print Friendly and PDF

2011. május 19., csütörtök

Salsa - az én nagy-nagy kedvencem

Hozzávalók:
3 nagy paradicsom
1 zöld erőspaprika
1/2 fej vöröshagyma
3-4 szál petrezselyem vagy koriander

bors
őrölt chili
őrölt köménymag vagy római kömény

A paradicsomokat leforrázzuk és lehúzzuk a héját. Összeturmixoljuk az összes hozzávalót.
A fűszereket lassan adagoljuk, vigyázzunk a csípősekkel.
Akkor az igazi ha nem túl pépesre van összeturmixolva,darabos. Ha túl sokáig turmixolod nagyon sok levet ereszt és nehezebb lesz mártogatni.
A levet egyszerűen öntsd le róla vagy szűrd le (és persze ezzel a lével ízesíthetsz más ételeket, leveseket.)
Hűsd le, és kis tálkákban tálald, hogy mindenki kedvére mártogathasson.
Mártogathatsz bele bármilyen zöldséget sülve vagy főve, például uborkaszeleteket, fejes salátát, répát, cukkini chips-et,  vagy szárazabb állagú paleo lepényt. Húsok mellé is finom.

Print Friendly and PDF

2011. május 18., szerda

2011. május 17., kedd

Hol tartok

Négy hónapja vagyok paleo. Remekül érzem magam, mindig jó a hangulatom és rengeteg energiám van. Körülbelül 1 ruhaméretet fogytam. Kedvenc övemet 3 lyukkal beljebb hordom (7 cm) és nagy döbbenetemre az egyik övemet kifogytam, nincs rajta több lyuk, nem lehet szűkebbre venni. Hurrá.
Nincsenek pattanásain, mitesszereim, szép a bőröm.
Sosem tör rám hirtelen és elviselhetetlen éhség és nem csábítanak, nem hiányoznak azok az ételek amelyek korábban a kedvenceim voltak, mint például a krumpli és a fehér kenyér.
Múlt héten a barátnőm az étteremben hagymás tört krumpli köretet evett, de nekem a szemem se rebbent, nem éreztem vágyat arra hogy egyek belőle holott régen ölni tudtam volna érte.
Egyetlen nehézség továbbra is hogy vendégségben, étteremben, kiránduláson mit egyek, mit válasszak, de egy kis agyalás után mindig sikerül összeállítani valami finomságot.
Egyetlen idegesítő dolog van: az emberek rácsodálkozása és döbbenete, úgyhogy nem is mondom már senkinek.
És van egy nagy vágyam: paleo-pasit akarok. Nem bírnám elviselni hogy az akit szeretek mérgekkel tömi magát én meg végképp nem készítenék neki egészségtelen ételt. Hát... vágyakozni lehet, nem igaz?

Print Friendly and PDF

Sült alma

Egyszerű és nagyszerű.

Hozzávalók:
2-3 db alma
1-2 evőkanál víz

Az almát karikára vagy cikkekre vágom (héjastul, magház nélkül) és serpenyőben 1-2 evőkanál vízben megpárolom/sütöm. Nem ízesítem semmivel, így is elég édes és finom.
Körülbelül 5-10 perc alatt kész. Ne süsd túl sokáig mert nem tesz jót a vitaminoknak és túl puha, lekvárszerű lesz az alma. Úgy a finom ha még kicsit ropogós.
Sütőben, tepsiben is meg lehet sütni az almát, de tovább tart amíg a sütő felmelegszik, mint megsül az alma, úgyhogy szerintem gazdaságosabb serpenyőben sütni. És a tepsit utána sokkal nehezebb kitisztítani.

Print Friendly and PDF

2011. május 11., szerda

Baconos-sajtos spárga

Hozzávalók:
0,5 kg spárga (én a a zöldet szeretem jobban)
4-5 csík bacon
10 dkg trapista sajt
0,5 dl víz

A spárgát megmosom és az aljából levágok 2-3 cm-t. Az alja nagyon fás és keserű, ezért jobb ha azt a részt kidobjuk. Tepsibe tesszük a spárgát, vizet öntünk alá és előmelegített sütőben kb 20 percig sütjük. Ráterítjün a bacont és még 10 percig sütjük. Ha a bacon már jó ropogósra sült, rátesszük a sajtot. Csak pár percig sütjük tovább, amíg a sajt jól megolvad.
Nem tettem rá fűszert mert a bacontól elég sós íze lesz.

Hát igen... Szerintem mostanra mindenki kitalálta hogy a bacon és a trapista sajt a két nagy kedvencem. :)

Print Friendly and PDF

Rakott kel

Hozzávalók:
1 fej kelkáposzta
70 dkg sertéscomb
1 fej hagyma
4-5 csík bacon
10-15dkg trapista sajt
2 evőkanál olivaolaj
pirospaprika


A kelkáposztát leveleire szedve kevés vízben megfőzöm/párolom.
A sertéshúst kockára vagy szeletekte vágom és pörköltet készítek belőle:  (Utálom a darált húst, különösen a belőle készült pörkölt-szerűséget.) A hagymát kis kockára vágom, olivaolajon kicsit megfonnyasztom, hozzáadom a pirospaprikát, felöntöm vízzel és sózom. Hozzáadom a sertéshúst és kb 1 órát főzöm. Én azt szeretem amikor jó olmós lesz a hús. A "pörköltet" lehet turbózni paradicsommal, paprikával, gombával.
Egy jénai tálba vagy tepsibe leterítek 1 réteg kelkáposztát, rá a pörköltet, megint kelkápszta, bacon és a tetejére sajt (én szeletben, nem reszelve szoktam). Előmelegített sütőben kb 20 perc alatt kész, amikor már barnulni kezd a tetején a sajt.

Ez az étel az egyik nagy kedvencem és az a legjobb hogy nemcsak frissen, de még másnap is nagyon finom.

Print Friendly and PDF

2011. május 9., hétfő

Étterem

Hétvégén étteremben ebédeltem. Előre kinéztem a netről hogy mi az ami paleosnak mondható. Egyetlen 1 ilyen ételt találtam: halászlét. De persze, mint kiderült, a weblapjuk nincs frissítve: nem volt halászlevük.
Végül paleo-sítottam az egyik fogást: harcsaparikást ettem párolt zöldségekkel. Szerencsére  a paprikás nem volt összekeverve a tejföllel, csak mellé volt pöttyintve, így ki tudtam kerülni. A párolt zöldség karfiol, brokkoli, sárgarépa  és kukorica volt. A kukoricát kipiszkáltam, nem ettem meg.
Nagyon ízlett az étel, jóllaktam.

Print Friendly and PDF

2011. május 5., csütörtök

Meggyes-Mazsolás "piskóta"

Szeretném elhagyni a zabot és a mézet (mert magas a kalória-tartalmuk és nem tesznek túl jót a szervezetnek) de mivel van otthon belőlük egy kevés "muszáj' elhasználni. :)

Meggyes-mazsolás "piskóta"
Hozzávalók:
25 dkg zabliszt
4 tojás
2 késhegynyi szódabikarbóna
3 evőkanál méz
kb 15 dkg meggy (mirelit)
kb 5 dkg mazsola
kb.1,5 dl víz
1 evőkanál olivaolaj

Lisztet és a szódabikarbónát összekevertem. Hozzáadtam a mézet, tojásokat és a víz felét. Összekevertem tálban  fakanállal. Mivel kicsit csomós lett átkevergettem habverővel. 10 percet állni hagytam. Eléggé besűrűsödött, így hozzáadtam a maradék vizet és jól elkevertem.
Szilikonos kenyérformába öntöttem és ráraktam a meggyet és mazsolát.
Előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt kész.
Nálam ez egy kicsit tovább tartott, mert a rendőrség telefonált hogy a testvérem autója rossz helyen áll (ő külföldön volt) és a ház (ami elé parkolt) tulajdonosa örjöng. Így be kellett autóznom Pestre elállni az autóval és vissza. Tehát a süti két részletben sült, de így is nagyon finom lett. :)

Print Friendly and PDF

2011. május 4., szerda

Baconos-fokhagymás cukkinileves

Baconos-fokhagymás cukkinileves
Hozzávalók:
2 kis cukkini
3 csík bacon
4-5 gerezd fokhagyma
7 dl víz
só, bors

Kis kockákra vágjuk a bacont, megpirítjuk, hozzáadjuk a feldarabolt fokhagymát és kicsit későbba cukkinit.
5-6 percig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk és aztán felengedjük vízzel.
Én nem sűrítettem, így is nagyon finom.
Medvehagymával szórtam meg a tetejét.

Print Friendly and PDF

Lecsós Omlett

Hozzávalók
1 kis fej vöröshagyma
1 paradicsom
2 paprika
1 csík bacon vagy sonka
3 tojás
1 evőkanál olivaolaj


A bacont megpirítom, hozzáadom az összevágott hagymát (én saját termesztésű újhagymát is dobtam rá), megfonnyasztom, de nem pirítom meg teljesen.
Hozzáadom a feldarabolt paradicsomot, paprikát, sózom. Körülbelül 8-10 perc alatt kész is van.
Egy serpenyőben (én Tefal-os palacsintasütőben készítem, így tuti nem ragad le) felmelegítem az olajat és ráöntöm e felvert tojásokat. Nem keverem, megsütöm mindkét oldalát, mint egy palacsintát.
Lehúzom a tűzhelyről,ráöntöm a lecsót és félbehajtom a tojás-omlettet.

Print Friendly and PDF

2011. május 2., hétfő

Úszás

Hétvégén feltöltötték az úszómedencét a gödi strandon. Vasárnap délután fél 5 körül elállt az eső én pedig rohantam a standra. 5 órától van kedvezmény úszóknak. Bérletet vetten, nagyon olcsó.
Jólesett úszlálni. Pont 2 hónapom van felkészülni a Balaton-átúszásra.

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...